in

Островот Елидеј е дом на најосамената куќа во светот

Во Исланд има мал остров неколку километри од брегот наречен Елидеј.
Иако овој остров последен пат бил населен пред речиси 300 години, на него и денес се наоѓа мистериозна куќа со фантастична историја.

Островот се наоѓа во преубавиот архипелаг Вестманејар, а на почетокот на 18. век на него живееле пет семејства кои се занимавале со риболов, лов на птици и одгледување стока. Меѓутоа, животот толку изолиран од цивилизацијата станал исклучително тежок, па до 1930. година и последниот жител го напуштил овој остров.

Во децениите кои настапиле, поранешните жители на овој остров сфатиле дека не постои подобро место за лов на диви птици од ова па поради тоа во 1954 година изградиле куќа која ја користат за време на своите ловечки мисии.

Така мистериозната куќа, како што ја нарекоа сите кои ја видоа од авион или брод, всушност е засолниште за локалното ловечко здружение, иако веќе со децении за неа се раскажуваат разни приказни – од тоа дека станала дом на некој ексцентричен милијардер, па до најновите дека куќата е на позната пејачка.

Инаку, до островот се стигнува само со брод, но приодот е исклучително отежнат, па до централниот дел може да се стигне со помош на јаже кое се наоѓа на неговата долна источна страна. Така доаѓањето на овој остров е вистинска авантура, а погледот кој се пружа од него е фантастичен.

Самиот остров е од вулканско потекло, а настанал после ерупција пред пет или шест илјади години.


Прочитајте и...  Фотографии од "10 години предизвик" кои предупредуваат за состојбата со нашата планета

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote