Здравје

Ова е најотровната намирница на светот која ја јадеме неограничено

Храната е причинител за голем број на болести на денешницата. Една од тие намирници е чипсот кој предивика вистинска сензација во прехрамбениот свет, а голем број на американски медиуми го прогласија за најотровна намирница во светот на храната.

Тоа можеби и не би било толку сериозно доколку истиот не го консумираат милијарди луѓе и тоа во абнормална количина.

Сите знаеме дека чипсот не е здрав, но дека е толку многу токсичен што треба да се исклучи од секојдневната исхрана на никој не му е во целост јасно. Експертите објаснуваат дека човештвото треба да престане да ја консумира оваа канцерогена намирница.

crazypotatochips lead new

Многумина се уверени дека чипсот се подготвува од компир, но според наводите на американските медиуми, ова е далеку од вистината. Според пишувањата на Natural news, Living traditionally, Healthy food house, во првата фаза на производство состојките како оризот, пченицата, пченката и снегулки од компир се мешаат за да се добие тесто кое подоцна се обликува во калапи, се пржи во масло и се суши.

Прочитајте и...  Кората од портокал е ПРЕПОЛНА ВИТАМИН Ц, а еве како да ја консумирате

Во последната фаза на чипсот му се додаваат засилувачи на вкусот кои сами по себе се токсични. Иако сите состојки за смесата од која се прави чипсот се генетски модифицирани, бидејќи се евтини и достапни, една од најопасните состојки не е додадена во процесот на производство, туку е нус-производ од преработката. Станува збор за акриламид.

Ова е опасна канцерогена супстанца за која одамна е познато дека предизвикува рак кај животните, а во чипсот го има во ненормални количини многу повеќе од дозволената мерка, пишуваат гореспоменатите американски медиуми.

До создавање на акрималид доаѓа кај храна која била изложена на термичка обработка (печење или пржење) поради што кај чипсот е особено присутна затоа што чипсот по печењето на висока температура се суши исто така на висока температура.

Најпопуларно


To Top