Македонија

Овие 10 работи ставете ги на трпезата на Велигден

Постојат многу обичаи кои се поврзани со најголемиот Христијански празник Велигден.

Easter marketing ideas 750x500

На Велигден семејството оди во црква на света литургија, а после службата се поздравува со: Христос воскресе! Навистина воскресе. Овој поздрав е вообичаено да се практикува до Спасовден.
Кога ќе се вратат од црква, семејството меѓу себе си честита Велигден и седнуваат на свечената трпеза на која мора да има:

1. Мед -симболизира апостоли. Сите тие како пчели на Исус го разнесувале Евангелието на разни страни.

2. Јагнешко месо -го симболизира Господ, роден во шталата меѓу јагнињата, гонет од луѓето со волчја нарав. Тој е жртвено јагне кое трпеливо ги поднесло маките и смртта.

3. Говедско месо -го симболизира човекот (мудрост, лав (храброст), волот (правдата) и тоа се четирите животни кои во визиите ги видел пророкот Језекил и светиот апостол Јован Богослов.

4. Вапсани јајца – тие се симбол на Велигден иако се предхристијански обичај. Овој симбол на пролетното будење на животот постои и во еврејската религија.

Прочитајте и...  ДЕНЕС Е ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК: Што велат традициите и обичаите?

5. Леб -на масата мора да има леб, сол и риба. Сите намирници кои служат за подготовка на празничните специјалитети имаат длабока симболика. Лебот го симболизира Господ.

6.Квасец – тој е симбол на небесното царство „бидејќи од мал гумен квасец сето тесто се закиснува“. Затоа велигденскиот колач задолжително се прави со квасец.

7. Сол – укажува на вистински христијанин кој и останаите ги усмерува кон добро. Душата насолена со науката на Исус не подлегнува и не се расипува, а притоа им помага на блиските да ја одржат и да не се расипат.

8. Вино – претворањето на водата во вино го симболизира чудесното претворање на земниот човек во небесен. Виното е симбол на Исус, а лозата е симбол на следбениците Хистови.

9. Грозје, смокви, чичак и трња- тие се симболи на добрите и злите луѓе.

10. Риба – е симбол на сите луѓе. Ловот на риба означува ловење на човечки души за Божјото царство. Конзумирање на риба е дозволено во текот на постот.

Најпопуларно


To Top