in

Патики направени од океанска пластика

Овие чевли се изработени од 95% пластика собранa од океанот и се еквивалент на 11 пластични шишиња за пар чевли.

Пластиката се собира од океанот од страна на организацијата за животна средина, наречена Парли за океаните, а потоа се рециклира од адидас.

Над 12,7 милиони тони пластика влегуваат во океаните секоја година, при што загинаа 1,5 милиони морски животни. Овој проект ја намалува пластиката во океанот и спасува животи.

Соработката е веќе комерцијален успех. Има продадено 1 милион парови во 2017 година и 5 милиони во 2018 година.Се очекува да се продадат над 11 милиони чевли во 2019 година.

До 2024 година, Адидас сака да користи рециклиран полиестер во секој производ и до 2021 година, да произведе линија за чевли наречена Futurecraft Loop која може да биде 100% рециклирана.

Прочитајте и...  Сложувалка од 51.300 парчиња која ќе ве избезуми (ВИДЕО)

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote