in ,

Пиењето кафе ви го продолжува животниот век

Националниот институт за Рак, Националниот институт за здравје и Школата за медицина во Северозападниот Универзитет во САД анализираа податоци на луѓе кои пијат кафе, собрани од долгогодишно истражување кое вклучува преку половина милион луѓе во Британија од 38 до 74 години.

Резултатите, објавени во ЈАМА Интерна Медицина, и опишани во списанието Популарна Наука, се зачудувачки. Не само што луѓето кои пијат кафе живеат подолго од оние кои не пијат кафе, но луѓето кои пијат ПОВЕЌЕ кафе живеат подолго од оние кои пијат кафе умерено или малку.

Треба да се расчистат неколку работи: Истражувањето покажува корелација, а не врска помеѓу двете работи. Можно е луѓето да пијат повеќе кафе поради тоа што живеат поздраво, па се разбира дека ќе живеат подолго.

Неколку предупредувања:

  1. Бремените жени треба да избегнуваат кафе се додека нивните неродени бебиња се способни да метаболизираат кафеин.
  2. Додатоците за кафе – шеќер и обелувач – ги неутрализираат повеќето, па можно и сите придобивки од кафето.

За среќа, ако купувате високо-квалитетно кафе и го складирате правилно, додатоците не се потребни (Кафето е природно слатко).

Прочитајте и...  Ајдучка трева - лек за многу болести

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote