in

Планетата не може да преживее без Амазон – еве зошто!

Пожарите во Амазон не се уништувачки само за локалните заедници и за животинскиот свет кои живеат во најголемата светска дождовна шума – тие се катастрофални за целата планета.

Amazon Fires INPE

Амазон заслужено го заработи прекарот „белите дробови на светот“ бидејќи има суштинска улога не само во обезбедувањето на 20% од целиот кислород во светот, туку и во апсорпцијата на јаглерод диоксид од нашата атмосфера.

President Bolsonaro Brazil lacks resources to combat Amazon fires

Значи, како што рекордниот број пожари продолжуваат да горат во Амазон (оваа година имало повеќе од 72.000 пожари, што претставува зголемување за 83 проценти од јануари до август минатата година) принудени сме да прашаме: Како би изгледал светот без Амазон?

Покрај загубата на кислород, Амазон игра клучна улога во регулирањето на температурата на планетата – ги забавува климатските промени со апсорпција на јаглерод диоксид и спуштање на нивото на стакленичките гасови; доколку дождовните шуми исчезнат поради пожар, суша и уништување на шумите, тоа ќе стане извор на јаглерод диоксид наместо да биде мијалник за тоа. ⁠⠀

Amazon rainforest fires 1168830

Басенот на Амазон сочинува 20 проценти од снабдувањето со свежа вода во светот која народот ја користи и за пиење и за живеење, а исто така и како хидроенергија. Водата во Амазон, исто така, влијае на глобалното време, и ако се исуши, врнежите од дожд низ целиот свет ќе имаат значителен ефект врз земјоделството и врз животот низ целата планета.

Загубата на „Амазон“ би значело губиток на својот дом за милиони луѓе, заедно со повеќе од 3 милиони видови на растенија и животни.

Прочитајте и...  Оригинални казни за брзо возење

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote