in

Племе од Амазон спаси огромна дождовна шума со победа во тужба против нафтена компанија

Амазонското племе освои огромна тужба против големата нафтена компанија, спасувајќи огромен број хектари на скапоцени дождовни шуми.

Намерата на еквадорската влада за дупчење на нафта во подрачјето на 3 милиони хектари во јужно-централен еквадорски Амазон, за среќа, беше спречена, а луѓето Ваорани од Патаза влегоа во историјата.

Луѓето Ваорани успеаја да заштитат пола милион хектари од нивната територија на дождовни шуми во Амазон од дупчење. Тие, исто така, успеаја да ја нарушат планираната аукција на 16 нафтени блокови кои покриваат повеќе од 3 милиони хектари прашума.

Процесот на консултации со Ваорани, кој беше преземен од владата во 2012 година, беше прогласен за неважечки, на неодредено време суспендирајќи го тендерот на нивната територија на голема нафта.

58591326 2134103216881594 2206220890595655680 n

Оваа пресуда, одлучена од комисијата од тројца судии од Провинцискиот суд во Патаза, поставува клучен правен преседан за домородните права, како и за заштитата на дождовни шуми.

Прочитајте и...  Англија ќе се бори против климатските промени со нови 130.000 дрвја

Портпаролот на Ваорани од Пастаза, Освандо Ненкимо, ја даде следната изјава: „Денес ја заштитивме шумата од дупчење на нафта; ние ја заштитивме нашата вода од контаминација; ние ги заштитивме нашите деца од болест. Ова е правен преседан за домородните права. Но борбата е далеку од завршена. Владата ќе поднесе жалба бидејќи тие сè уште ја сакаат нафтата под нашата земја. Домородните народи низ Амазон и светот мора да се здружат за да ги заштитат своите домови.“

58382207 2134102870214962 6452681852451815424 n

„Судот призна дека владата го прекршила нашето право да живеме слободно и да донесуваме сопствени одлуки за нашата територија и самоопределување. Нашата територија е наша одлука, а сега, бидејќи сме сопственици, нема да дозволиме нафтата да влезе и да ја уништи нашата природна околина и да ја убие нашата култура.“, вели поглавицата Немонте Ненкимо.

58444607 2134102786881637 5456615048870887424 n

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote