Македонија

Полициски час во пет струшки села, не се почитуваат мерките за корона вирусот

Струшките села Лабуништа Подгрци Боровец Октиси и Јабланица од вечерва се под посебни мерки по сосотанокот ос ОВР Струга, објави телевизијата „Канал5“.  

Се известуваат жителите на Лабуништа, Подгорци, Боровец, Октиси и Јабланица  дека на ден 14.03.2020 година беше одржан состанок помеѓу месните Заедници на с.Лабуништа Подгрци Боровец Октиси и Јабланица  и претставници на ОВР Струга ПС Струга ПО Велешта ПС за ГН Лабуништа во врска со преземање на мерки за заштита од вирусот КОВИД 19.

Поради добиени сознанија за непочитување на препораките од Владата на Република Северна Македонија за самоизолација во период од 14 дена на лицата кои доаѓаат од високо ризичните земији каде се поголем замав зема ширенето на вирисот КОВИД 19 на одржанот состанок се донесоа следните заклучоци: Полициските службеници во претстојниот период засилено ќе вршат утврдување на идентитет низ улиците во с.Лабуништа Подгрци Боровец Октиси и Јабланица.

При доплнителни проверки доколку се констатира дека се легитмириани лица кои дошле од Високоризичните земји каде се шири коронавирусот и не се придржувале до препораките за 14 дена самоизолација во сопствените домови односно се затекнати како се движат низ с.Лабуништа Подгрци Боровец Октиси и Јабланица наведените лица може да одговараат кривично по член 205 и 206 од кривичниот закон на РСМ односно може да се соочат со затворска казна до една година.

Прочитајте и...  Вкупно 76 заразени, Кавадарци се запиша на листата со заболени жители

Доколку полициските службеници имаат сознанија за лица кои дошле од високо ризичните земији и не ги почитуваат препораките за самоизолација во сопствените домови ќе се вршат проверки дали тие се наоѓаат во сопствените домови и ја почитуваат одлуката на владата на РСМ за самоизолација на наведените лица.

Сите преземени мерки се со цел да ја зачуваме нашата средина од ширење на вирусот КОВИД 19 и бараме да наидеме на разбирање од месното население,се наведува воопштението од Месните заедници на петте села..

Најпопуларно

To Top