in

Престанете да го користите најопасниот козметички производ кој предизвикува рак, го уништува црниот дроб и бубрезите

Кремовите за избелување на кожата можат да бидат отровни како и средствата за отстранување на фарби и треба да се избегнуваат по секоја цена, предупредува британското здружение на локални влади (LGA), пренесува „Би-би-си“

Кремовите делуваат како средствата за отстранување на фарби и го зголемуваат ризикот од рак”, изјавиле од здружението.

Многу производи за избелување на кожата се забранети во Велика Британија поради штетните состојки – но неодамнешните заплени на забранети производи укажуваат на тоа дека и понатаму се продаваат, наведуваат од LGA во своето соопштение за јавноста.

Повеќето од тие производи вклучуваат една забранета состојка, а тоа е хидрокинон – средство за избелување кое е биолошки еквивалент за отстранување на фарба. Хидрокинонот во основа го отстранува горниот дел од кожата, зголемувајќи го ризикот од појава на рак и потенцијално предизвикувајќи оштетување на црниот дроб и бубрезите.

Живата, уште една вообичаена забранета состојка, може да предизвика намалена отпорност на бактериски и габични инфекции, оштетување на црниот дроб, анксиозност, депресија или психоза, наведува Светската здравствена организација.

Кремовите за кожа кои содржат забранети состојки се многу опасни и можат сериозно да го нарушат вашето здравје, па дури и да ве убијат, така што треба да ги избегнувате по секоја цена”, изјавил советникот Симон Блекбрн во соопштението за медиумите.

Прочитајте и...  Чудотворната тревка на Св. Архангел Михаил која го лечи целиот организам

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote