in

Прошетка на Месечината: 12 илјади фотографии вселенска авантура

Се започна со „Ова е мал чекор за човекот, но голем за човештвото“ на Нил Армстронг.

setnja mesecom 12 hiljada fotografija svemirske avanture aps 566047615

Многу фотографии кои се создадени во рамките на мисијата „Аполо“ веќе ги имаме видено: американско знаме на површината на нашиот природен сателит, полетување на вселенските летала, насмевките на астронаутите, напорните припреми за лет….

Меѓутоа, НАСА ни овозможи да видиме детали од една од најважните мисии во историјата на истражувањето на вселената – на сајтот Flickr објавени се повеќе од 12 илјади фотографии. Се работи за фотографии настанати благодарение на камерите закачени на градите на астронаутите кои летаа на Месечината.

Screenshot 1 12
setnja mesecom 12 hiljada fotografija svemirske avanture 01 929620825

„Фотографиите се дигитално обработени“, истакна Кип Тиг од универзитетот во Линцбург, „од боја и светло се до резолуција. Сега можеме со гордост да Ви ги претставиме.“

Во овие албуми се наоѓаат фотографии од мисиите Аполо 7, Аполо 8, Аполо 9, Аполо 10, Аполо 11 (прво слетување на површината на Месечината), Аполо 12, Аполо 13, Аполо 14, Аполо 15, Аполо 16 и Аполо 17.

Сите фотографии можете да ги погледнете ТУКА.

Прочитајте и...  Фотографии кои докажуваат дека богатството не е пресудно за да бидеме среќни

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote