in

„ПРОШТАЛНА“: Песната на Никола Вапцаров до жена му пред да биде стрелан

nikola vapcarov

ПРОШТАЛНА

(на жена ми)
Понекогаш ќе ти доаѓам на сон,
како нечекан и несакан гостин.
Не ме оставај ти надвор, на патон
– вратата не ја лости.

Ќе влезам тивко, кротко ќе седнам,
ќе вперам поглед во мракот да те видам.
Кога ќе се нагледам –
ќе те бакнам и ќе си отидам.

Никола Јонков Вапцаров
(песната ја напишал непосредно пред да биде стрелан)

Прочитајте и...  Интервју со поетесата и писателка Марина Мијаковска: Јазикот е моќ да се излезе од ѕидовите на розовото гето и да се искажат одредени женски вистини!

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote