in

Работата од дома создава голем стрес и расправии

Иако примарна цел на оние луѓе кои прифаќаат да работат од дома им е поминувањето на поголемиот дел од времето со своето семејство, како и заштеда на некој денар на сметка на превозот и храната, сепак,  истражувања докажуваат дека е неопходно да излегувате од дома за да ги наполните батериите и да ги избегнете непотребните кавги и недоразбирања.

Дополнително, за време на епидемијата од коронавирус голем број на луѓе работат од дома.

Работата од дома исцрпува повеќе од онаа на работното место. Целта на истражувачите била да го докажат стресот при мешање на приватниот и професионалниот живот. Докажано било дека четири од пет работници кои имаат работно место надвор од домот, се чувствуваат лошо затоа што не можат да ги ускладат семејните и работните обврски, а оние кои работат од дома се во уште полоша состојба.

Нивниот најголем проблем се куќните обврски, кои не стигнуваат да ги завршат иако се дома, како и караниците со домашните, поради долгиот период поминат заедно во истиот простор. Колку повеќе домашните проблеми и караници се мешаат со работните обврски, толку поголем е стресот врз лицето кое работи од дома.

Прочитајте и...  Не е секој за во кујна: Најчудните јадења кои луѓето ги зготвиле за време на карантин

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote