in

Разговор со Елена Мазниковска- тинејџ мајка на две мали девојчиња

Денес разговараме со Елена Мазниковска, за Вас можеби попозната како инстаграм блогерката mother.of.two.daughters.
Елена секојдневно ги споделува нејзините искуства со мајчинството, предизвиците со кои се соочува, и како најбитно преслатките фотографии на нејзините две девојчиња, Лина и Калина.
Елена освен што е мајка со целосно работно време таа паралелно го завршува и своето средно образование во Ресен.

Подолу можете да го прочитате целосниот разговор со Елена, која воодушевено работеше со нас.

https://www.instagram.com/p/B_sHm3PHmss/

1. Какво беше чувството кога дознавте дека сте бремена за прв пат? Дали бевте исплашена знаејќи дека секој ден ќе ви биде ново искушение?

-Не бев исплашена, бев збунета а истовремено и среќна. Знаев дека да бидеш мајка не е лесно, но е најголемиот благослов во животот. За среќа имав и имам огромна поддршка од мојот сопруг околу сѐ.

https://www.instagram.com/p/B-hgaILnLGt/

2 .Што Ве инспирираше да го започнете Вашиот Инстаграм блог и да го споделувате вашето искуство за мајчинството?

-Ме инспирираше тоа што многу мајки како и јас на почетокот се збунети околу новата ситуација во која се наоѓаат. Пишувајќи на различни теми, и споделувајќи искуствa се надевам дека ќе олеснам некому и баш тоа и ми беше целта. Бидејќи знам како е во одредена ситуација да прочиташ или добиеш искуство и совет од некој кој веќе го поминал тоа. Далеку од тоа дека јас сум стручна на темата мајчинство, едноставно само го споделувам моето искуство.

3. На Вашиот Инстаграм блог го споделувате вашето искуство како девојка која се остварила како мајка во тинејџерските години, кои беа некои од најтешките работи со коисе соочувавте како млада мајка?

Прочитајте и...  Интервју со поетесата и писателка Марина Мијаковска: Јазикот е моќ да се излезе од ѕидовите на розовото гето и да се искажат одредени женски вистини!

-Околу улогата како мајка немав некои баш тешки работи со кои се соочив, но да бидам искрена на почетокот коментарите и осудувањето на околината за мојот избор ми паѓаа тешко. Но со самото раѓање на првата ќерка сфатив дека коментарите на некои небитни луѓе воопшто не ми требаат. Денес знам дека освен среќата на моето семејство ништо не ми е важно. Како што јас не осудувам,така барам и мојот избор да не биде осудуван. Јас го живеам мојот живот како што јас сакам. Секогаш имав поддршка од моите најсакани, родителите, сестрата, роднините… И тоа ми беше доволно.

https://www.instagram.com/p/B_HlbsQnNxx/

4. Кои се секојдневните предизвици со кои се соочувате како млада мајка на две мали дечиња, која паралелно со грижењето за нив го завршува и средното образование?

-Дефинитвно најголемиот предизвик е завршувањето на моето образование, но мислам дека добро го совладувам.

5. Што мислите, кои се најчестите грешки на сите млади мајки?

Прочитајте и...  Клучни квалитети кои секој работодавач сака да ги види на интервју за работа

-Не осудувам ништо, сметам дека секој родител го одгледува своето дете на начин за кој смета дека е најдобар за него. Секој родител единствено го сака најдоброто за неговото дете.

https://www.instagram.com/p/B_fN7FaHYvN/

6. И за крај, што би ги посоветувале девојките кои се одлучуваат на ваков чекор, односно да станат мајки во тинејџерските години?

-Едноставно да не се плашат и да не ги слушаат коментарите и осудувањето на околината, бидејќи тие единствено знаат како сакаат да го живеат животот, и никој нема право да им се меша во нивните одлуки.

За да ги следите сите новости кои се случуваат во животот на Лина и Калина, следете го инстаграм блогот на нивната мама Елена.

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote