in ,

Револуција во исхраната: Нова верзија на хамбургер со лабораториско месо

Првиот хамбургер направен со лабораториско месо е создаден во Холандија во 2013 година и оттогаш сѐ повеќе компании се заинтересираа за тој процес.

На годишно ниво се троши околу 300 милиони тони месо.

Некои тврдат дека сѐ уште нема докази дека е можен процесот на производство на месо во лабораторија. Некои пак за кои е важен вкусот се прашуваат дали е можно тоа месо да има добар вкус, а други пак кои веќе го пробале сметаат дека тоа е едно од најпопуларните јадења на менито.

Ова месо го произведува компанијата Impossible Foods. Поради некои недостатоци кои ги имала првата верзија на вештачкиот хамбургер, создадена е и втора верзија наречена Impossible Foods 2.0 . На втората верзија на овој хамбургер посветиле внимание на намалување на калориите, сол и масти, а зголемување на протеините.

Со напредување на оваа верзија на месо, можна е целосна замена на вистинското месо.

Прочитајте и...  Бадеми – висококалорична храна која е добра за вашето здравје!

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote