Македонија

Се откажува Државна матура, а се закажува испитна сесија со физичко присуство – Здравјето на едните е побитно од другите?

По одлуката да се продолжат јунската и септемвриската сесија на УКИМ, со физичко присуство на студентите, студент на Градежниот факултет, Брајан Петкоски, во статус на Фејсбук, укажува дека најдобро е да се организира онлајн испитна сесија, бидејќи сѐ уште ситуацијата со Ковид-19 не дозволува поинаку. Тој прашува како е можно да се откаже полагањето на Државна матура за учениците од средно образование со образложение дека не е доволно безбедно да се одржи, а во истиот термин да се закаже испитната сесија за студентите?.

Во продолжение ви го пренесуваме интегрално неговиот став: 

„Би Ве замолил да одвоите малку од вашето време и да го прочитате овој текст, посебно студентите на Универзитетот “Св Кирил и Методиј”.
Денес на 249 седница на Ректорската управа на УКИМ е донесена одлука да се спроведе и одржи јунската испитна сесија со физичко присуство на студентите. Јас како студент имам неколку прашања на кои се надевам дека ќе добијам одговор од некој од надлежните.

Сакам да ставам до знаење дека целта на објавата не е тоа да се откажат полагањата по предметите и испитната сесија, туку да се организира online испитна сесија, или испитна сесија со физичко присуство кога тоа ќе го дозволат условите. Ваков начин на полагање се применува на скоро сите Универзитети во странство. Изговорот на ова барање беше дека факултетите кои спаѓаат под Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” не се доволно опремени за овој начин на полагање. Истотака како причина е наведено дека постоеле студенти кои немаат пристап до интернет, па не би можеле да полагаат.

Прочитајте и...  Викендов Галичка свадба – традицијата продолжува

1. Доколку некој студент нема пристап до интернет нели мислите дека веќе е оштетен со тоа што не можел да ги следи оnline предавањата по предметите кои сега треба да ги полага и зошто не е наведено како ќе му се надополни пропуштеното знаење и пропуштените предавања пред да го полага предметот, или тоа не е важно? Важно е само да се полага?

2. Како ќе се одвива полагањето по предметите со физичко присуство на студентите а притоа да се запазат сите мерки на претпазливост од Министерството за здравство? Ќе наведам само неколку од нив:

-Носење на задолжителна заштитна опрема (маска и ракавици).
Доколку се почитува оваа мерка како ќе се врши легитимирањето на студентите при полагање на испитот кога поголем дел од лицето на студентот е покриено, и како очекувате да го почитуваме ова во затворен простор на +40 степени со уште голем број на колеги во иста просторија?

-Задолжително одржување на дистанца од 2 метри помеѓу луѓето.
Кој ќе спроведе ред при влегувањето во факултетите и внатре во нив да се одржува ова потребно растојание?

-Забрането групирање на повеќе од 5 лица. Во просторијата присутни ќе бидат Професорот и Асистентот, дали тоа значи дека само уште 3ца студенти ќе можат истовремено да бидат присутни и да го полагаат писмениот дел од предметот кој трае околу 2 часа? Доколку да, колку денови ќе бидат потребни за полагање на еден предмет за сите студенти да го исполнат своето право на полагање? Доколку не, нели мислите дека ова е прекршување на законот за групирање на група граѓани и кој ќе ни ја гарантира безбедноста за нашето здравје?

Прочитајте и...  Сите хумани луѓе од Македонија и надвор од неа.. ПРИКЛУЧЕТЕ СЕ на големата хумана акција за Јана!

-Задолжителен “скрининг” (односно тестирање за присуство на вирусот) на сите просветни работници. Кога ќе се изврши скринингот и што доколку некој од професорите е позитивен на вирусот?

3. Како студентите, кои не се од градот во кој студираат и престојуваат во студентските домови, ќе се појават на испитот, знаеќи дека студентските домови се затворени, а организираниот превоз меѓу градовите е забранет? Дали треба приватно да патуваме секој ден од градот во кој живееме до градот во кој студираме и кој ќе ни ги покрие тие финансиски трошоци? Дали треба да почнеме да бараме станови за изнајмување и кој ќе ни ги покрие тие финансиски трошоци?

4. Како е можно да се откаже полагањето на Државна матура за учениците од средно образование со образложение дека не е доволно безбедно да се одржи, а во истиот термин да се закаже испитната сесија за студентите. Или здравјето на едните е побитно од здравјето на другите, или целта беше да се добијат политички поени од ученици кои се малолетни и сеуште не се политички определени?

5. Зошто Универзитетот кој се смета за најпрестижен, има најмногу факултети под негова закрила и се смета за најдобар Универзитет во нашата земја нема основна IT опрема и зошто таа не беше обезбедена за време на оваа криза која веќе трае 3 месеци? Истотака како ќе ни се надополни изгубената шанса предметите да ги полагаме во колоквиумската недела?
По еден предмет на нашиот факултет одржавме online колоквиум и си дозволувам да кажам дека и студентите и Професорот и Асистентите беа задоволни од начинот на кое што беше тоа изведено, па не гледам проблем зошто тоа не би се применило и по останатите предмети. Истотака и online предавањата течеа во најдобар ред.

Прочитајте и...  На денешен ден: Роден е Круме Кепески

Дали имате надчовечки моќи па предвидовте дека до 1ви Јуни нема да има новозаразени, иако бројот на заболени и починати од вирусот расте исто како на почетокот на епидемијата во нашата земја? Во последните 4 дена има 99 новозаболени и 9 смртни случаи. Дали ако е безбедно да се одржи јунската испитна сесија, безбедно е да се отворат и театрите? Кината? Кафаните? Ноќните клубови? Дали ќе продолжат да се одржуваат спортските настани со присуство на публика?

Или пак целта со ова е да и докажете на јавноста “еве студентите полагаа, безбедно е да има и избори”. Само заборавате дека студентите се движечка сила на општеството и можат да направат големи промени во изгледот на истото.

Зошто македонското образование секогаш мора да се разликува од светските примери?

P.S. Објавата нема никакви политички цели, само сметам дека е време студентите да се изборат за своите права. Од старт се извинувам ако некој се почувствува навреден или директно нападнат од објавата, тоа не е целта. Цел е да се добие одговор на поставените прашања.

Универзитетско студентско собрание – УКИМ Ssgf Skopje Министерство за образование и наука Arbër Ademi Универзитет Кирил и Методиј“, напиша Петкоски.

Би Ве замолил да одвоите малку од вашето време и да го прочитате овој текст, посебно студентите на Универзитетот "Св…

Gepostet von Brajan Petkoski am Dienstag, 19. Mai 2020

Најпопуларно

To Top