in

Село во кое не постојат улици (ГАЛЕРИЈА)

Во холандската провинција Оверејсел се наоѓа Гитхорн, село кое често се нарекува и „Венеција на северот“.

s43togic

Селото е основано околу 1230 година, кога во овој дел на Европа пристигнувале бегалци од Медитеранот.

Image result for giethoorn

Гитхорн станал познат во светот откако некои негови делови се нашле во филмот „Фанфаре“ на холандскиот режисер Берт Ханстре.

Долго бил права еколошка зона, бидејќи немало автомобили. Нив ги оставале надвор од селото,но од неодамна во одредени ситуации се прави исклучок.

Во стариот дел на селото нема улици, туку само велосипедски патеки,а сообраќајот претежно се одвива преку бројни канали (кои се долги вкупно околу седум километри), додека пешаците можат да преминат шетајќи дури над 180 мали, дрвени мостови.

Image result for giethoorn

Особено е интересно тоа што туризмот имал исклучително мало влијание врз развојот на Гитхорн, кој се уште го чува својот стар изглед. Во него може да се видат голем број еднокатни традиционални градби, од кои некои се стари и по 200 години.

Image result for giethoorn
Image result for giethoorn
Image result for giethoorn
Прочитајте и...  10 колоризирани фотографии кои го прикажуваат вистинскиот хорор на Холокаустот

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote