in ,

Шампионка во гимнастика со Даунов синдром стана модел

Сите се убави на свој начин – тоа е она што секогаш сме го слушнале како деца. Но, реалноста е сосема поинаква. Секогаш кога ќе вклучиме кој било канал за мода, ќе ги видиме истите примери на совршенство како да нема простор за личност со различен изглед.
Но, дури и во рамките на ова совршенство, Челзи Вернер, гимнастичарка од Данил, Калифорнија, го скрши стереотипот и влезе во светот на модата за да ја покаже својата единствена совршеност. Таа има Даунов синдром, чест хромозомски дефект што резултира со одложување на интелектуалниот и физиолошкиот развој на една личност.

Таа учествувала на Националниот шампионат на Специјалната олимпијада на САД и победила четири пати. Гимнастиката отсекогаш била дел од неа. Таа била само 4-годишно дете кога гимнастиката дошла во нејзиниот живот како начин за зајакнување на нејзините мускули. Наскоро, таа стана шампион во гимнастика.

Приказната на Челзи може да е иста за секој модел со Даунов синдром. Секогаш кога одела во било која модната индустрија, таа била одбивана бидејќи според агенциите немало пазар за модели со Даунов синдром. Но, Челзи истрајала и нејзиното семејство никогаш не се откажало од неа.

Прочитајте и...  Светски ден на дауновиот синдром

И трпеливоста и упорноста се исплателе. Наскоро, таа била откриена благодарение на социјалните медиуми од страна на компанијата We Speak, агенција која работи за унапредување на позитивноста на телото и вклучување во светот на моделирање.
Челзи увидела дека недостигаат модели со Даунов синдром и сакала таа да направи промена.

И за среќа, основачот на “We Speak”, Бријауна Марија, ја видела нејзината шампионско оптимистичка енергија на видео. Таа го открила потенцијалот на Челзи дека таа може да се искачи високо на модната скала и таа токму тоа го направи!
Од нејзината прва фотографија, Челзи стана глобална сензација. Луѓето се восхитуваа на социјалните медиуми и предизвикаа надеж за многу родители со деца со Даунов синдром. Не само што нејзиното вклучување и фотографиите покажуваат дека сите сме убави на свој начин, но таа исто така покажува дека луѓето со Даунов синдром ништо не може и не треба да ги запре. Тие се способни како и секој друг да прават сѐ .

Прочитајте и...  "Ти никогаш нема да бидеш славна" Погледнете како Лејди Гага била исмејувана од врсниците на факултет

Дури и модниот свет е задоволен од Челзи. Според Марија, Челзи е прекрасна. Таа може да прифати повратни информации и исто така брзо учи. Ова се две особини кои се многу важни за секој агол на животот, но особено важат во светот на моделирање.
Тоа и дава надеж на Марија дека Челзи ќе биде многу успешна во оваа кариера.

Челзи тврди дека во овие различни времиња, луѓето треба да се ослободат од нивните заблуди за луѓето со попреченост, да бидат бестрашни и да го зграпчат она за што сонуваат. Таа ја исполни својата мисија и сите ние треба да бидеме дел од нејзиното прифаќање.
Дозволете си да се ослободите од фиксните стандарди на убавината и да и се восхитуваме на единственоста што сите ја имаме во нас. На крајот на краиштата, како што докажа Челзи, сите сме убави на свој начин!

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote