in

Слонови помагаат во гаснење на пожар во Индонезија

Животните повторно се покажаа како лојален пријател на човекот: индонезиски слонови станаа „чувари на шумата“.

i slonovi pomazu u gasenju pozara u indoneziji 03 214197150
In this Sunday, Nov. 10, 2015 photo, an elephant used to patrol areas affected by forest fires walk on a burned field in Siak, Riau province, Indonesia. Officials in Indonesia are using trained elephants to carry water pumps and other equipments to help patrol burned areas in the national forest to ensure that fires don’t reappear after smoldering beneath the peat lands. (AP Photo/Rony Muharrman)

Индонезиските пожарникари користат тренирани слонови опремени со пумпи за вода за да им помагаат во гаснењето на пожарите затоа што пожарите уништуваат големи делови од шумите.

Индонезиската провинција Риау била три месеци прекриена со чад поради шумските пожари, посебно во областите во кои е тешко да се запре пожарот.

Како што е наведено, 23 тренирани слонови во провинцијата Риау се користат како „шумски чувари“.

i slonovi pomazu u gasenju pozara u indoneziji 04 760773387
In this Sunday, Nov. 10, 2015 photo, forestry officials ride on the back of elephants laden with hoses and a water pump as they patrol an area affected by forest fire in Siak, Riau province, Indonesia. Officials in Indonesia are using trained elephants to carry water pumps and other equipments to help patrol burned areas in the national forest to ensure that fires don’t reappear after smoldering beneath the peat lands. (AP Photo/Rony Muharrman)

Супартоно, одговорниот за шумската економија во провиницјата Риау, вели дека слоновите се од претходно тренирани да им помагаат на шумарите во пронаоѓањето на ловокрадци како и „посредување“, односно смирување и одведување на дивите слонови од имотите на локалното население. 

Индонезискиот министер за шуми и заштита на животната околина, Сити Нурбаја, изјави дека пожарите оваа година уништија околу 1,7 милиони хектари под шума и обработливо земјиште на островите Суматра и Борнео.

i slonovi pomazu u gasenju pozara u indoneziji 05 946992580
In this Sunday, Nov. 10, 2015 photo, Indonesian firemen ride on the back of elephants as they patrol an area affected by forest fire in Siak, Riau province, Indonesia. Officials in Indonesia are using trained elephants to carry water pumps and other equipments to help patrol burned areas in the national forest to ensure that fires don’t reappear after smoldering beneath the peat lands. (AP Photo/Rony Muharrman)
i slonovi pomazu u gasenju pozara u indoneziji 06 593924758
In this Sunday, Nov. 10, 2015 photo, forestry officials ride on the back of an elephant as they patrol an area affected by forest fire in Siak, Riau province, Indonesia. Officials in Indonesia are using trained elephants to carry water pumps and other equipments to help patrol burned areas in the national forest to ensure that fires don’t reappear after smoldering beneath the peat lands. (AP Photo/Rony Muharrman)
i slonovi pomazu u gasenju pozara u indoneziji 08 139468913
In this Sunday, Nov. 10, 2015 photo,a forestry official rides on the back of an elephant laden with hose during a patrol at an area affected by forest fire in Siak, Riau province, Indonesia. Officials in Indonesia are using trained elephants to carry water pumps and other equipments to help patrol burned areas in the national forest to ensure that fires don’t reappear after smoldering beneath the peat lands. (AP Photo/Rony Muharrman)
Прочитајте и...  Фотографии од куче и неговиот сопственик кои освоија милиони срца

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote