in

Словенија го сопре воведувањето на 5G мрежа

Владата на Словенија го стопираше воведувањето на 5G технологија, по предлог на министерот за администрација, Руди Медвед, сè додека не се испитаат ефектите од технологијата врз луѓето и животната средина.

5g

Министерот објасни дека сомнежите за штетноста на технологијата 5G се оправдани.

Одложувањето на дебатата е нов чекор во зачувувањето на здравјето и природата во Словенија, која исто така е прва земја во светот што има уставно заштитена вода, како човеково право и јавно добро, со што се осигурува дека нејзините извори на вода за пиење, како иден најважен стратешки ресурс, остануваат национално добро

И Швајцарија неодамна го одложи воведувањето на 5G технологија по бројните протести во текот на изминатата година.

Прочитајте и...  Се роди Хан: Шехерезад и Онур станаа родители по вторпат

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote