in

Според психолозите овие 3 лоши навики се заеднички за сите интелигентни луѓе

Сите ние имаме лоши навики. Некои повеќе од други. И додека работиме за да се ослободиме од некои од тие навики, тие кажуваат многу за нас.

На пример дали покажуваме одредени особини на интелигенција.

Според психологијата, многу интелигентни луѓе имаат три заеднички лоши навики. Дали се пронаоѓаш и ти ?

#1 Остануваат будни до доцна

Ако имате тенденција да одите на спиење доста доцна, не грижете се. Чарлс Дарвин, Винстон Черчил, Кит Ричардс и Елвис Присли се познати по ноќните активности.

Според истражувањето, психолозите пронајдоа корелација помеѓу луѓето кои се ноќни птици и повисоките вредности на интелигенција, отколку луѓето кои имаат тенденција да одат на спиење рано.

Можеби тоа има врска со сите тркачки мисли во вашата глава што ве тераат да не спиете во нормални часови.

#2 Честопати користат пцовки

Во минатото користењето пцовки може да ви даде лоша репутација. Луѓето кои користеле пцовки многу често се сметале за необразовани и вулгарни.

Прочитајте и...  5 Работи што треба да ги очекувате од вашиот партнер кој се бори со анксиозност

Но, една неодамнешна студија на психолозите од Marist College заклучи дека оние кои имаат тенденција да користат пцовки, честопати имаат и повисоки вокабуларни и реторички вештини од оние кои не користат.

Тие ги мерат предметите на вербалната комуникација, барајќи од волонтерите да размислат за што повеќе зборови што почнуваат со одредена буква од азбуката за време од 1 минута. Учесниците со подобри јазични способности обично можат да размислат за повеќе примери во дадениот временски период.

Врз основа на овој пристап, истражувачите ја создадоа вежбата за пцовки. Оваа задача бара волонтерите да наведат онолку пцовки колку што можат да смислат за 1 минута.

Со споредување на резултатите од двата теста, истражувачите открија дека оние кои постигнале високо ниво на тестот за вербална флуентност, исто така, би постигнале високо ниво на тестот за флуентноста на пцуење.

Тие, исто така, забележаа дека оние кои слабо се покажале на вербалниот тест, исто така, се покажале слабо на тестот за пцуење.

Прочитајте и...  Нарцис, психопат и социопат: Како да ги забележите разликите

Се чини дека сугерираат дека пцуењето не е знак на сиромашните вербални вештини и знак на сиромаштија во јазикот. Сепак, тоа е карактеристика на јазикот што артикулираните говорници можат да ги користат за да ги пренесат своите пораки со максимална ефикасност.

#3 Неуредност

Некои мислат дека ако се неуредни значи дека се мрзливи. Додека многумина би се согласиле со нив, голем број психолози ќе се противат.

Според психологот Кетлин Вос, неуредната околина може да ја промовира креативноста и да ги стимулира новите идеи.

Нејзината нова студија со колеги научници од Универзитетот во Минесота заклучи дека “неуредните средини ги инспирираат да се ослободат од традицијата, што може да произведе нови сознанија”, заклучува Vohs.

Претходнава студија покажала дека чистата околина ги тера луѓето да прават добри работи: да не се вклучуваат во криминал и да покажат поголема великодушност. Меѓутоа, тие откриле дека можете да добиете навистина вредни резултати од седењето во неуредна средина.

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote