in

Среќен Роденден, Фиќо: На денешен ден пред 64 години беше произведен првиот модел во Крагуевац

По лиценца на италијанскиот Фиат, на 18-ти октомври 1955 година е произведен првиот модел Застава 750, попопуларен помеѓу народот како Фиќо, кое се произведувало во наредните 30 години сè до ноември 1985 година.

z9w90 2d8edb28c6792cb00bf850749758d146 xl
rxzkwadozd sreken rodenden fiko na denesen den pred 64 godini bese proizveden prviot model vo kraguevac 696x718

Вкупно се произведени 923.487 примероци од овој автомобил кој во поранешна Југославија е прогласен за национална класа. За тоа колку била голема неговата популарност, говори и фактот дека е снимен и истоимениот, денес култен филм, со Драган Николиќ во главната улога.

ekg7an7ary sreken rodenden fiko na denesen den pred 64 godini bese proizveden prviot model vo kraguevac 560x420

Неговиот претходник настанал во 1936 година, кога инженерот на Фиат, Данте Гиакоса, го конструирал легендарниот Тополино. Од Гиакоса било побарано да конструира нов мал градски автомобил за 4 лица, на платформата на Тополино.

8abhm8wlec sreken rodenden fiko na denesen den pred 64 godini bese proizveden prviot model vo kraguevac 630x420

Првото Фиќо кое било произведено во Крагуевац поседувало само 29 коњски сили. Освен во Италија и Југославија, популарното Фиќо се произведувало и во Австрија, Шпанија и Аргентина, а од производствените ленти излегле вкупно 2.695.197 автомобили во сите верзии.

wh1alojvge sreken rodenden fiko na denesen den pred 64 godini bese proizveden prviot model vo kraguevac 696x557

Последниот автомобил од производствената лента на крагуевската Застава излегол на 18-ти ноември 1985 година, а истиот бил во црвена боја.

xgqbkj3wwq sreken rodenden fiko na denesen den pred 64 godini bese proizveden prviot model vo kraguevac 560x420
guclyf38ka sreken rodenden fiko na denesen den pred 64 godini bese proizveden prviot model vo kraguevac

Извор: skopje24.mk

Прочитајте и...  Третата ќерќичка на Мила Јовович и Пол Андерсон пристигна на свет

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote