in

Тајните на мозокот кои не сте ги знаеле

Мозокот има две хемисфери кои се поврзани со корпус калозумот кој кај жените е поголем од кај мажите, што го објаснува фактот дека жените ги користат двете хемисфери кога вршат комплексни задачи за разлика од мажите каде што се активира само онаа која е неопходна за извршување на работата.

Ова е само една од многуте мистерии кои човечкиот мозок ги крие, а останатите откријте ги во продолжение.

Јахлехидрати

Мозокот на возрасен човек има околу 100 милиони неврони, односно наелектризирани клетки кои што шират сигнали. Во текот на целиот живот се создаваат нови врски меѓу овие клетки, но за чудо целокупниот број на клетките опаѓа.

Јаглехидратите се важни за функционирањето на мозокот, конкретно затоа што на мозокот потребна му е гликозата. Иако мозокот е во просек тежок само два килограми, тој троши 20% од вкупната количина на гликоза која организмот ја добива.

Зошто некои хорори се страшни?

Некои мозочни клетки се активираат кога се движиме или кога ги надгледувате другите како се движат. Потсвесно ја имитирате другата личност за да разберте како се чувствува.

Прочитајте и...  Момче дознава дека ќе добие брат или сестра, а заради неговата реакција сите плачат од смеа (ФОТО)

Кога гледате некој што прави во мозокот ја повторувате таа работа и кога сте сведок на некои емоции во вашиот мозок се активираат центрите за тие емоции. Оваа мозочна активност е темелот за емпатијата, и затоа чувствувате различни емоции, како страв кога гледате филмови. Кога во тие филмови гледате страв кај актерите, и вие почнувате да го чувствувате тоа, исто како и страдањето на другите кое буди сожалување и емпатија кај вас.

Никогаш нема се да заборавите

Памтењето е проширено низ целиот мозок, па ако еден дел од мозокот се оштети, здравите делови ќе останат непроменти. Таквиот систем на складирање на податоци го прави помнењето неуништливо. Кога ќе дојде до повреда на мозокот од тоа место исчезнуваат некои податоци, но останатите делови остануваат недопрени, па затоа ако заборавите нечие име не значи дека ќе го заборавите неговиот лик.

Од каде потекнува желбата за слатко?

Како награда за извршувањето на функциите на мозокот, при хранењето се испуштаат некои опијати кои кај човекот предизвикуваат чувства на задоволство. Храната богата со јаглехидрати му одговара на мозокот, па затоа настанува големото задоволството откако ќе го нахраниме со омиленото слатко. Колку повеќе шеќер внесувате, толку повеќе ќе имате потреба за тоа, затоа морате да ги усовршите механизмите за самоконтрола за да не дојде до зависност.

Прочитајте и...  Кијану Ривс на социјалните мрежи сподели една многу важна животна лекција

Дали ова веќе ми се има случено?

Дежаву е изненадното чувство на познатост и верување дека веќе сте поминале низ таа ситуација и доживување. Една од можните теории е дека моменталната ситуација е многу слична со некоја друга од минатото па затоа ја доживуваме како веќе позната.

Научете јазик за да останете млади

Познавањето и течниот говор на два јазици од рана младост, значајно ги подобрува когнитивните способности и го намалува ризикот од деменција и други болести во староста. Причината за ова е дека познавањето на два јазици влијае врз создавањето на повеќе врски меѓу невроните.

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote