in ,

Траги од стапала на сите три големи групи диносауруси откриени во Австралија

Траги на главните групи на диносауруси – сауроподи, орнитоподи и тераподи – се пронајдени заедно на едно место во централен Квинсленд. Иако отпечатоците, познати како траки, преживеале речиси 100 милиони години, нивното неодамнешно изложување на времето ги довело во опасност и безвременската раса го видела најранливото.

Австралија е дом на некои извонредни траги на стапала. Пред две години најголемиот отпечаток што некогаш е пронајден беше откриен токму во Западна Австралија, голем 1.7 метри.

Во Квинсленд се пронајдени многу отпечатоци на мали диносауруси кои се движеле многу брзо, наречено стампедо на диносауруси. Анализата предизвика големи дебати за однесувањето на диносаурусите, вклучувајќи го и тоа дали некои од малите диносауруси биле прегазувани од страна на поголемите.

Новото откритие било направено 100 километри (60 милји) северно од местото на стампедото, кое на огромните растојанија на западен Квинсленд ги прави соседи.

Прочитајте и...  Џими Мицевски лидерот на групата „Молика“ и сопруг на пејачката Анета Мицевска осуден на 2 години и 6 месеци затвор

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote