in

Транспарентни соларни панели ќе ги претворат прозорците во колектори на зелена енергија

Истражувачите од Државниот универзитет во Мичиген развиле целосно транспарентни соларни панели, кои можат да имаат бројни употреби во архитектурата и други области како мобилната електроника или автомобилската индустрија.

Истражувачите се обиделе да создадат таков уред и претходно, но конечните резултати никогаш не биле задоволувачки.

Тимот се фокусираше на факторот за гледање низ нив, така што тие развија транспарентен луминисцентен соларен концентратор, или TLSC, кој може да се постави на чиста површина како прозорец. Може да собере сончева енергија без да влијае на пренесувањето на светлината.

Оваа технологија користи органски молекули кои апсорбираат светлосни бранови кои не се видливи за човечкото око, како инфрацрвена и ултравиолетова светлина. Ричард Лунт, доцент по хемиски инженеринг и материјали за наука на колеџ за инженерство на MSU, вели:

“Ние можеме да ги прилагодиме овие материјали за да ги собереме само ултравиолетовите и блиските инфрацрвени бранови должини, кои потоа “сјаат” на друга бранова должина во инфрацрвеното зрачење. Зафатената светлина се транспортира кон контурата на панелот, каде што се претвора во електрична енергија со помош на тенки ленти на фотоволтаични соларни ќелии. “

Бидејќи вертикалниот отпечаток е поголем од оној на врвот, особено во стаклени кули, овие уреди можат да извлечат максимум од фасадите на зградите. Тие нема да влијаат врз архитектонскиот дизајн, туку ќе претставуваат далеку поефикасна технологија. Сепак, тие исто така можат да се интегрираат и во стари згради.

Понатамошното истражување е финансирано од Центарот за екситоника, Центар за истражување на енергетските граници финансиран од Министерството за енергетика.

Прочитајте и...  Лично посвоил двесте и педесет деца и сите го нарекуваат „тато“!

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote