in

Трауматски искуства и депресија/анксиозност- која е врската?

Кои се водечките причини за депресијата и анксиозноста? Зошто некои луѓе страдаат од овие ментални растројства, а други не? Дали депресијата се пренесува генетски и како можеме да се справиме со неа? За да ги дознаете одговорите на овие прашања ве охрабрувам да продолжите со читање.

Имено, студијата на психолозите на Универзитетот во Ливерпул откри дека трауматичните настани во животот се најголемата причина за анксиозност и депресија, но како човекот размислува за овие настани го одредува нивото на стрес што се доживува. Имено, истражувачите од Универзитетскиот институт за психологија, здравство и општество ги анализираа одговорите на над 32.000 учесници, на возраст од 18 до 85 години, кои подлегнаа на “стрес-тестот” на Би-Би-Си, онлајн анкета за истражување на причините и последиците од стресот. Студијата, најголема од ваков вид во Велика Британија, покажа дека трауматичните настани во животот се единствената најголема детерминанта на анксиозност и депресија проследена со семејна историја на ментална болест и нивоа на приходи и образование. Статусот на поврзаност и социјалните фактори направија помали – но сепак значајни – причини за стрес. Сепак, резултатите откриле дека стилот на размислување на еден човек е исто толку голем фактор на нивото на анксиозност и депресија што лицето го доживеало. Тестот на стрес, кој беше лансиран на “All in mind” на BBC Radio 4 и кој беше достапен на веб-страницата на Би-Би-Си, им постави на учесниците низа прашања во врска со нивната семејна историја на проблеми со менталното здравје, животни настани, нивоа на приходи и образование , статус на врска и социјални околности. Исто така, ги праша учесниците за тоа како реагирале на стресни ситуации, на пример, дали разговарале со пријателите за нивните проблеми, дали се свртеле кон алкохол за да го намалат стресот, дали вината ја пронаоѓаат во себеси итн. Професорот Питер Киндерман, раководител на Институтот за психологија, здравство и општество, кој го води истражувањето, рече: “Депресијата и анксиозноста не се едноставни растројства и не постои единствена причина која ги предизвикува. Сакавме да дознаеме повеќе за тоа што предизвикало луѓето да страдаат од анксиозност и депресија и зошто некои луѓе страдале повеќе од другите.

“Иако знаеме дека генетиката и животните околности на човекот придонесуваат за проблеми со менталното здравје, резултатите покажаа дека трауматичните настани во животот се главната причина што луѓето страдаат од анксиозност и депресија. Сепак, начинот на кој човек размислува и се справува со стресни настани е исто толку показател за нивото на стрес и анксиозност што тие го чувствуваат “.

Прочитајте и...  5 Психолошки трикови кои ќе ви помогнат полесно да ги прочитате луѓето околу вас

“Иако не можеме да ја смениме историјата на семејството или нивните животни искуства, можно е да му помогнеме на лицето да го смени начинот на кој размислува и да ги научи позитивните стратегии за справување со кои може да се ублажат и намалат нивоата на стрес”. Во Македонија а и во светот се повеќе и повеќе луѓе страдаат од депресија и анксиозност, што е водечка причина за се поголемата бројка на самоубиства. Битно е да се крене свеста на општеството за овие растројства, и конечно ова да прекине да биде табу тема во нашата држава. Ако страдате од депресија и/или анксиозност, побарајте професионална помош додека не е предоцна.“

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote