in

Убавината на Андалузија: Ронда, прекрасен град на карпа што освојува со неговата историја и култура

Во средината на планинскиот венец Serranía de Ronda на работ на 120 метри високиот и 70 метри широкиот кањон лежи градот Ронда, веројатно еден од најинтересните на нашата планета.

ronda aps 252275650

“Ништо во Шпанија не е повеќе изненадувачко од овој див град”, рече германскиот поет Рајнер Марија Рика, кој отиде во Ронда во 1912 година во потрага по инспирација.

Ронда е град во шпанската провинција Малага со население од околу 35.000 жители, лоцирано околу 100 километри западно од градот Малага.

Ронда има два дела – стар и нов кои се поврзани со три моста – Пуенте Романо, Пуенте Вјехо и Пуенте Нуево.

Во Ронда се наоѓа втората најголема арена за борба против бикови направена целосно од камен, и неколку интересни згради, особено оние од мавританскиот период.
Во стариот дел на Ронда, шетајќи по калдрма, улици и уредни плоштади, можат да бидат разгледани прекрасни палати и цркви.

Прочитајте и...  Јапонски уметник прави реалистични цртежи кои изгледаат како фотографии

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote