Македонија

Вечерва е заслуг, а утре е Св. Никола – верувања и обичаи за овој голем празник

Утре, на 19-ти декември, се празнува големиот христијански празник Свети Никола – Чудотворец, или кај народот познат како све­те­цот, кој е заш­тит­ник на де­цата, мо­реп­лов­ците, де­вој­ките, си­ро­маш­ните, уче­ни­ците, пе­ка­рите, ап­те­ка­рите, тр­гов­ците, пат­ни­ците.

Свети Никола е слава која ја одбележуваат најмногу семејства.

Според народните верувања на овој ден не се работат никакви домашни работи, не треба да се чисти, усисува, пере …

Во христијанскиот календар, Свети Никола се слави на 6 декември според новиот Грегоријански календар т.е. на 19 декември, според стариот Јулијански календар.

Според еднонародно верување, на овој ден не треба да го потсетувате оној кој должи. За оние кои го слават овој ден како куќна слава сеносат подароци но и оние кои го слават празникот според народните обичаи  своите гости не треба да ги пуштат со празни раце, туку мора да им дадат по некој дар.

Во Македонија има повеќе цркви од Свети Никола.Култот на Св. Никола е познат од VI век, а најстарото житие за него потекнува од IX век. Важел за заштитник на целото население и од целиот свет, поради што високо го ценат сите христијани

Прочитајте и...  Македонскиот ајвар се повлекува од маркетите во Словенија, се сомневаат дека има штетни материи

Христијаните веруваат дека тој помагал на сите повици и дека од неговото лице сјаело светлост. Во својата старост се разболел и починал на 6 декември 343 година.

Христијаните веруваат дека Свети Никола Чудотворец на многу пати ги спасувал изгубените бродови и поради тоа тој е заштитник на морепловците, рибарите, бродовите.

Најпопуларно

To Top