in

Вечно име Марија, Марица, Марјан, Маријана…

Денес е Успение на Пресвета Богородица Голема Богородица, празник на мајката на животот.

Именден празнуваат: Марија, Мара, Марена, Марица, Марјан, Маријана…

Народот верува дека Богородица е заштитничка на леунките и на жените им помага при породувањето. Исто така и жените што немаат деца веруваат дека со милоста на Пресвета Богородица ќе добијат рожба поради што ги посетуваат нејзините цркви, изведуваат некои обичаи, се молат и принесуваат дарови.

Македонскиот народ со повеќе свечености, но и со народни собири, панаѓури и сл. што траеле и по неколку денови ги прославувал празниците на Пресвета Богородица како што се: Мала и Голема Богородица, Собор на Пресвета Богородица, Воведение на Пресвета Богородица (празник познат уште и под името Света Пречиста), Свето Благовештение, Богородичин појас, Покров на Пресвета Богородица, и сл.

Прочитајте и...  На ФЕИТ ќе биде отворена прва лабораторија за тестирање на 5Г

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote