in

ВИДЕО: Морска ѕвезда се прошета на плажа и стана „ѕвезда“ на интернет

Повеќето луѓе не замислуваат морски ѕвезди како животни кои имаат способност да се движат. Слично на школките. Поради ова, една морска ѕвезда стана ѕвезда на Интернет преку видеа во кои “шета” на плажата.

photo 1471357674240 e1a485acb3e1

Видеото е креирано во 2012 година на островот Аутер Бенкс во Северна Каролина, но неодамна предизвика силни реакции низ светот, откако беше споделено на социјалната мрежа Редит (Reddit).

Иако изгледаат статички, некои типови на морски ѕвезди се движат многу брзо. Возрасната морска ѕвезда сончоглед (Pycnopodia helianthoides), на пример, може да се движи до 1 метар во минута, користејќи ги нозете покриени со 15.000 мали нозе. Некои други типови на морски ѕвезди се движат побавно, на пример, 15 см за минута.

Тубуларните нозе изгледаат како да го цицаат супстратот, но тие всушност ослободуваат лепливи хемикалии што се движат.

Во секој случај, морските ѕвезди не треба да одат на копно. Нивното дишење се одвива преку жабрите што извлекуваат кислород од морската вода,а за многу кратко време умираат од гушење на земјата.

Прочитајте и...  Не можете ни да претпоставите: Колку пари заработи Мараја Кери од најголемиот божиќен хит?

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote