in

ВИДЕО: Откриена нова планета Супер-земја подобра од нашата, а можеби и населена

Научниците октриле уште една планета, ја нарекле К2-18b. Веруваат дека на неа можеби има живот!

https://www.youtube.com/watch?v=At5vzTJJ4H4

Планетата е поголема од Земјата и е оддалечена од нас 11 светлосни години. Се наоѓа во соѕвездието Лав.

Таа кружи околу ѕвезда која е “црвено џуџе” и тоа во златносина боја која е совршена за настанување на живот!

Дополнително треба да се утврди дали планетата е гасовита или карпеста. Постои голема веројатност дека на неа има вода и дека е доволно топла за живот. Сигурно е дека планетата има атмосфера, а бидејќи кружи околу ѕвезда, значи има услови за вода. Ова води до заклучок дека можеби на неа има живот.

Прочитајте и...  Денеска е Цветници: Што да направите на овој голем празник предвесник на Велигден?

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote