in

ВИДЕО: Раде наскоро станува Елена, на 65 години го менува полот

Елена е трансродова личност и живее во Сараево. Чека операцја за промена на полот. Транзицијата за неа, како и за другите трансродови луѓе, не била ниту лесна, ниту евтина.

Најлошо, вели тој, е што по одлуката за промена на полот, таа изгубила многу пријатели.

– Јас се викам Елена. Инаку, јас сум родена сарајка и целиот живот го поминав во овој град. Се надевам дека ќе го поминам и остатокот од мојот живот таму.

Таа вели дека се чувствува како жена уште од раѓање и не е изненадена што, како што вели, целиот нејзин живот „е склон кон женскиот пол“.

– Кога сфатив дека треба да бидам она што навистина сум во мојата душа, да бидам жена, презедов акција наречена транзиција. Најтешкиот период од мојот живот беше основно училиште. Гледам во девојки кои во тоа време носеа пластични сандали со ремени. Имаше чорапи и долга коса, а јас бев тажен што не бев ниту една од нив, Елена ја продолжува својата приказна.

Прочитајте и...  Вечната љубов на Борисав Станковиќ

– Главниот момент на мојата тага беше кога станаа зрели, тие созреаа во девојчиња. Тогаш бев принуден да украдам женска облека.

Елена е најстарата трансродова личност во БиХ. На 60-годишна возраст, таа одлучува да го смени полот. Таа е во транзиција веќе четири години.

Елена претходно била Раде кој на 20-годишна возраст се оженил и има дете. Живеел семеен живот повеќе од 30 години и тогаш решил да влезе во процесот на транзиција.

Погледнете ја приказната на Раде или Елена во продолжение:

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote