Македонија

Владата одлучи: Полициски час во Македонија

Дваесетина минути по полноќ, Владата соопшти дека ги задолжила Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство, Министерството за внатрешни работи, Министерството за одбрана и Армијата да изработат предлози и планови за спроведување на најстроги рестриктивни мерки против ширењето на COVID-19.

Веќе денеска (21.3.2020 година), со таков предлог треба да излезат од Министерството за здравство, кое се задолжува:

„Да подготви детален писмен предлог со мерки и препораки за воведување на најстроги рестриктивни мерки во врска со спречување, внесување и ширење на коронавирус COVID-19 (забрана и посебен режим на движење на територијата на Република Северна Македонија за време на ден и во ноќ, организирање на јавниот превоз, сменско работење, опфатени категории на лица по возраст) и истите да ги достави до Владата, за седницата што ќе се одржи на 21 март 2020 година (сабота)“, соопштуваат од Владата.

Мерките кои ќе ги предложи Комисијата, пред Владата ќе ги бранат двајца епидемиолози, кои ќе ги определи министерот за здравство Венко Филипче. Во меѓувреме, задачи ќе имаат и полицијата и војската.

Прочитајте и...  Во Карпош најмногу регистрирани случаи - Објавени бројките на заразени во скопските општини

„Се задолжуваат Министерството за внатрешни работи, Министерството за одбрана и Армијата на Република Северна Македонија да направат детален оперативен план за спроведување на најстроги рестриктивни мерки што ќе ги преземе Владата, со цел спречување, внесување и ширење на коронавирусот COVID – 19“, соопштија од Владата.

Во владиното соопштение сепак нема детални информации или насоки, како на пример кога и на кој начин ќе биде забрането движењето. Тоа веројатно ќе биде познато подоцна во текот на денот.

Извор: pogled.mk

Најпопуларно

To Top