Во 1984 година оваа храна била здрава, денеска се смета за отров

Производите кои некогаш се сметале за здрави, денеска за некого се забранети. Нутриционистите овие производи ги сместуваат во категоријата опасни, па дури и канцерогени. Гледано низ очите на новинарка родена 1984 година, еве кои се работите што некогаш ги обожававме, а сега не им ги даваме на децата:

Млеко

Современите нутриционисти го сметаат млекото за отров. Порано, млекото беше задолжителен пијалак во училиштата, градинките, па дури и во болниците. Денес, сето ова е сменето. Речиси сите поборници за здрава храна го класифицираат млекото како безвредно. Дури и се појавило радикално мислење дека млекото придонесува за појава на канцер. Ова доведе до производството на млеко на база на соја и други растителни состојки.

Сончогледово масло

Речиси никој повеќе не користи сончогледово масло. Меѓу луѓето се има развиено култ кон маслиновото масло, но тоа е всушност покалорично, содржи три пати помалку витамин Е и помалку заситени масти.

Леб

Денес лебот се смета за нездрава храна. Секогаш кога се почнува диета, првиот совет е дека мора да се исфрли лебот од исхраната. Вистина е дека белиот леб со квасец не е здрав, но лебот од цело зрно не може да биде и не е отров.

Прочитајте и...  Невенот - лековита билка

Палачинки

Првата асоцијација за детството се палачинките. Сме ги јаделе барем еднаш неделно. Кој би рекол дека денес ова јадење ќе се смета за штетно и опасно. Составот на палачинките е 100% природен: јајца, брашно и млеко, но во денешниот безглутенски свет, тие се нездрави и децата не смеат да ги јадат.

Преземањето на содржините (слики и текст) е дозволено само делумно со наведување на извор (хиперлинк) до содржината која се презема.

Leave a Reply

avatar
  Претплати се  
Известувај за