in

Во Финска во училиште се оди само по чорапи

Образованието може да биде по мерка на секој ученик, а професијата наставник да биде најпосакувана. Пример за тоа е Финска. Земјата во која со гордост се истакнува дека образованието е право на секое дете и целосно е бесплатно – од учебник до екскурзија. Во училиште како и дома. Само по чорапи. Часот почнува со ирска народна приказна за пеперутката и овчарот. Она што го научиле го покажуваат преку игра. Етиката, почитувањето на различностите и емоциите се тема на разговор. Дури на крајот од часот сите впечатоци ги сумираат и пишуваат состав.

Учителката Марјо Дилстрорм нагласува дека во финскиот модел на образование најмногу се води сметка за детето како за личност која расте и учи за сè, и тоа не само на училиште и од книги, туку секаде се стекнува со знаење.

– На пример, минатата недела излеговме надвор и броевме колку боровници има на еден простор, го обележавме тој простор, го измеривме, па прво погодувавме колку боровници би можело тука да има. На крајот од часот ги изедовме – објаснува учителката. За основците во Финска важи правилото дека на училиште се тргнува кога ќе наполнат седум години. Првите, вистински оценки ги добиваат дури на крајот од четврто одделение. Нивните учители не ги тестираат често, можеби двапати годишно, но најдобри се на меѓународните тестирања, на пример ПИСА-тестот.

Прочитајте и...  Денеска е Преподобен маченик Агапиј

Финците не го кријат својот рецепт за успех. Часот трае 45 минути, но по секој час учениците се одмараат 15 минути. Не е реткост на еден час да предаваат и двајца учители, па така можат еднакво да се посветат на сите деца. Во нижите одделение нема ни класичен распоред на часови.

Целиот текст прочитајте го ТУКА

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote