in

Во Унгарија фирмите и поединците нема да ги враќаат кредитите до крајот на годината

Владата на Унгарија во средата донесе одлука да ги запре плаќањата на кредитите од страна на компаниите и на поединците до крајот на годината, пишува Hungary Today.

Владата на Виктор Орбан, исто така, одлучила до 30 јуни да ги продолжи краткорочните кредити одобрени на претрпијатијата, а за новите кредити ги ограничила вкупните трошоци на кредитите.

Компаниите за туризам, угостителство, забава, спорт и култура, како и таксистите, нема да да плаќаат буџетските давачки за платите на вработените до крајот на годината.

Народната банка на Унгарија побара од банките да воведат мораториум за хипотекарно кредитирање и моментално да ги запрат плаќањата на долговите на фирмите. Ако банките тоа го одбијат, централната банка ќе побара од владата оваа мерка да се спроведе со декрет.

Прочитајте и...  10 факти за Тамара Тодевска: Како ја претставија странските медиуми?

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote