in

„Водена патека“: Рај за велосипедистите во Белгија

Во последниве неколку години во Белгија една патека за велосипедисти која што води низ средината на едно езеро стана особено популарна атракција.

biciklizam kroz vodu 400727817

Преку големо езерце во природниот резерват Лимбург во Белгија во 2016 година отворена е велосипедска патека долга 212 метри која поминува низ средината на површината на езерото.

Патеката е изградена под нивото на езерцето, длабочината е толку што површината на водата на левата и десната страна е на висина на главата на велосипедистот. На обете страни на патеката има насипи околу еден метар високи кои ја задржауваат водата додека жителите слободно да се движат од едниот крај до другиот.

763

Главната идеја на проектот “Велосипедизам преку вода” е да се промовира велосипедскиот туризам, со кој регионот на Фландрија во Белгија е веќе добро познат.

Пред повеќе од 25 години, Лимбург изгради мрежа на меѓусебно поврзани велосипедски патеки, а патеката преку езерцето поврзува две главни патишта.

Прочитајте и...  Сакал да боксува против својата девојка, а по тоа што следело сфатил дека не ѝ е “ни до колена”

Што мислите?

1 Поен
Upvote Downvote