in

Вознемирувачки нов тренд: Заробени живи животни во приврзок за клучеви во Кина

Во моментов, во Кина, се појави тренд кој заробува живи животни во привезоци и се продаваат за незначајна сума од само 1.50$.

Активисти за животни од различни делови на светот го искажаа својот став кон овој суров чин и апелираат да се запре. Некои луѓе во Кина носат живи водоземци како привезоци што вклучуваат желки и риби.

Сите такви ситни живи животни се заробени живи во мали приврзоци. Пластичните кеси со приврзок за клучеви се полни со многу малку вода, некои хранливи материи и кристализиран кислород доволно за да ги одржат животните живи за време од 1 до 2 месеци.

Оваа практика на заробување животни се прави само за забава. Доколку сопственикот сака да живее неговото животинче, мора да ја исече пластичната кеса од приврзокот со клучеви и да го ослободи. Но, таквите мерки не ги преземаат сите луѓе, многумина едноставно ги оставаат да умрат во приврзокот и потоа го фрлаат.

Фотографиите од приврзокот за клучеви кои кружат на Интернет создадоа огромна врева. Извештаите наведуваат дека кинеските власти не презеле никакви мерки да го запрат овој чин на суровост кон животните, бидејќи нема закони за заштита на овие животни. Всушност, трговците ги продаваат приврзоците за клучево отворено на пазарите крај патот и подземните железници, додека илјадници други тезги ги продаваат овие сувенири низ цела Кина.

Прочитајте и...  Овој кинески облакодер може да се пофали со еден од најголемите водопади во светот
Disturbing new trend traps animals alive in keychains in China

Извештаи за случаи на суровост врз животни се пријавуваа подолго време, но до сега не се донесени закони за да се запре тоа.

Директорот на здружението за благосостојба на животните Чин Ксајона, изјавува дека во Кина е легално продавањето на приврзоци за клучеви со живи животни.

Disturbing Trend Traps Live Animals In Small Keychains

Чин вели:

„Кина има само закон за заштита на диви животни. Ако животните не се диви животни, тие не спаѓаат во рамките на законот “.

Додека претставник на ПЕТА го опишува овој чин на Кина како:

„Форма на екстремна суровост“.

„Овие приврзоци за клучеви не овозможуваат начин за да ги хранат животните и тие не можат да дишат. Риби и желки, и на двата вида им треба кислород за да дишат “.

„Без оглед што овие продавачи им кажуваат на луѓето за водата, овие животни сигурно ќе умрат…“

Постојат повеќе петиции преку Интернет кои ја повикуваат кинеската влада да забрани такви дела и сувенири, сепак, сè уште не е преземено ништо.

Извор: fragpunch.com

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote