in

„За да те пронајдам“ – Сезона 1, Епизода 13

zadatepronajdam

втор дел

Отворам во задниот дел од камионот и ја гледам како стуткани седи во еден агол и не мрда.
„Софија…”
Тишина.
„Софија, јас сум, Лео…”
Плач.
„Доаѓам за да те спасам.”
Влегувам во камионот и ја гледам како се гуши во солзи, бледа е, нема сила…

„Лео…”
„Шшшш… помина. Мора да одиме од тука, за многу кратко ќе забележат што се случуло.”
„Да одиме!”
Ја зедов во рацете и почнав да трчам низ планината, низ густите дрвја и тревите, на секое менував правци спротивни од тие кои првичните инстикти ми кажуваа да одам. Не знаев каде бегаме, но знаев дека секаде ќе биде поубаво отколку тука. Трчавме веќе неколку часа, Софија веќе не беше во моите раце, сама се движеше низ шумата држејќи ме цврсто за рака. Со неа секое место е убаво. Не се плашам од ништо, бидејќи таа е тука, до мене, жива.
„Изабел, го исполнив ветувањето, можеш мирно да спиеш таму горе сега.”- Шепнав гледајќи кон небото.
„Изабел? Што?”
Застанав, сонцето заоѓаше, а ние се наоѓавме покрај еден мал пат кој води некаде.

Прочитајте и...  „За да те пронајдам“ - Сезона 1, Епизода 7

 „Изабел е мојата сестра, имаше 15 години и не знаеше дека ја имам бидејќи не смееше да знаеш. Цел живот ја криев од сите, со цел да ја заштитам, од мајка ми, од тоа што двете го доживеавте. Затоа ти реков да одиш, за да не те пронајдат, но не ме послуша, несакав да го живееш ова што го проживеа. Изабел беше исто како тебе коднапирана и затворена, но избега, дојде кај мене и ми кажа сè што знаеше за да те спасам. Требаше заедно, но ја убија, по само 1 час од кога побегна. Мртва е. Со последниот здив побара од мене да и ветам дека ќе те спасам. Тоа го направив, и ветив неа и на самиот себе. Сега си безбедна. Покрај мене си, што и да следи, заедно сме во тоа.”
Еден црн автомобил со брзина на светлината ни се доближи, светлата не ослепија, јас и Софија бевме прегрнати, држејќи се цврсто за рака. Почнавме да слушаме силно кочење. И тогаш Софија врисна: „СТОП!”

Прочитајте и...  „За да те пронајдам“ – Сезона 2, Епизода 10

ivona markovska

Ивона Марковска е родена на 10.9.2002 година, а живее и учи средно училиште во Битола. Има објавено две книги, „Пронаоѓање“ – нејзиното прво дело кое е издадено самостојно, а втората книга „Аурора“ е издадена под издавачката куќа Култура.

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote