in

Запознајте ја мустаклеста сипка – прекрасна тркалезна птица која може да направи шпага

Оваа прекрасна птица ја има и на дрвјата низ Македонија 🙂

Доколку обожавате да гледате птици, можеби некогаш сте ја забележале мустаклестата сипка. Прекрасна, шарена топчеста птица која веднаш ќе ви го украде срцето.

https://www.instagram.com/p/B-z6qcUA82y/?utm_source=ig_embed

Мустаклестите сипки се мали врапчести птици кои се со големина од 16.5 цм.

Овие мали птици лесно се препознаваат поради формата на нивните јајца и уникатната шарка, што ги прави да изгледаат како да имаат огромни мустаќи (од тука доаѓа и името). Покрај тоа, тие обожаваат да прават шпаги помеѓу гранките!

Мажјаците се разликуваат по нивните сино-сивкасти глави.

https://www.instagram.com/p/B5j9uCDAT8s/?utm_source=ig_embed
https://www.instagram.com/p/BQD8rkHBrmf/?utm_source=ig_embed

И покрај тоа што мажјаците и женките се многу слични, има мали но забележителни разлики.

https://www.instagram.com/p/BdgEDT5nucA/?utm_source=ig_embed

Женките се посветли и немаат мустаќи, црни риги под опашките, а и нивните клунови се потемни.

Може да ги сретнете во текот на целата година, бидејќи овие птици не мигрираат.

https://www.instagram.com/p/B9n3Yvhg0Ru/?utm_source=ig_embed
Прочитајте и...  Научно откритие: Зошто мачките јадат трева?

Што мислите?

1 Поен
Upvote Downvote