in

Застанете на местото на судир на две мориња во Данска

Има многу малку места низ целиот свет, каде што луѓето можат да стојат право меѓу две мориња што се судрираат. Гренен, во близина на градот Скаген, веднаш на врвот на Данска, е еден од нив. Во текот на милиони години, морињата Скагерак и Категат создадоа долга патека од песок, која стана популарна дестинација за љубителите на природата.

Гренен, кој се преведува како “гранка”, го доби своето име поради долгиот и тесен изглед и неговиот начин на истегнување надвор од копното, што личи на гранка од дрво. Се наоѓа на врвот на Скаген, најсеверниот град во Данска. Пред да биде изграден Белиот светилник на Скаген во 1747 година, Гренен бил груб премин за морнарите, бидејќи честопати не можеле да го видат плиткиот гребен и трчале кон брегот.

Гледањето на Скагерак (кој тече во Северното Море) и Категат (што тече во Балтичко Море) како се среќаваат веднаш под нозете е природно чудо што дефинитивно ќе ви даде едно посебно чувство. Ставете една нога во секое море и погледнете кон хоризонтот, бидејќи речиси ќе можете да го видите шведскиот град Гетебург. За жал, пливањето не е дозволено поради многу силни струи, но областа може да се пофали со некои од најспектакуларните брегови на Данска.

Областа околу Гренен е позната по својата богата флора и фауна, а некои од најголемите животни на океанот пливаат во водите на турбулентните мориња.Многу посетители забележале делфини, северни китови и дури поминувале и орки. За да ги видите импресивните суштества,понесете двоглед на вашето патување.
Гренен е познат по својот разновиден пејзаж,а научници тврдат дека тука сè уште се формира нова земја.

Прочитајте и...  Секој треба да помине барем една ноќ во овој уникатен хотел на дрво во Шведска

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote