in

Жените со чинија во уста: Што ги тера да прават вакво нешто?

На девојките помеѓу 15 и 16 години мајките им ги пресекуваат усните и им ги кршат двата предни заби на долната вилица за да можат да стават мала чинија (најчесто глинена или дрвена).

Во долината на реката Омо во Етиопија живеат неколку племиња. Едно од нив е племето Мурси кое живее во близина на границата со Судан.

Носијата на ова племе е исклучително богата и разновидна, а особено се познати жените на ова племе кои носат чинија во уста.

The Ethiopian Tribe Where A Lip Plate Makes You More Attractive ...

Постојат теории кои го објаснуваат ова

Една теорија вели дека Мурсите верувале дека лошите духови влегуваат во устата, па со помош на чинијата од нив се бранат. Друга теорија вели дека од големината на чинијата зависи и миразот на жената. Колку е поголема чинијата, толку е поголем и миразот.

The mysterious history and meanings of African tribal lip plates ...

Вметнување на чинијата

На девојките помеѓу 15 и 16 години мајките им ги пресекуваат усните и им ги кршат двата предни заби на долната вилица за да можат да стават мала чинија (најчесто глинена или дрвена).

Се започнува со помали чинии, а големината се менува по одредено време, доколку девојките можат да ја трпат болката која е присутна во текот на ширењето на устата. На жените им е многу напорно постојано да ја носат чинијата во устата, па ги ставаат само кога имаат племенски прослави.

Прочитајте и...  Едукативно и корисно: Училиште во Србија во кое децата учат пчеларство
Mursi people in Ethiopia: Bad tourism for a good cause
https://www.instagram.com/p/B7nNDFpAH-o/?utm_source=ig_embed
Ethiopian Mursi Tribe and their Peculiar Lip Plates - Jetset Bunny

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote