in ,

Животнотото кое никогаш не умира

Верувале или не, постои животно кое е бесмртно односно, кое никогаш не умира. Барем не од старост.

d69c61235cda9f626a5583759fe857ec

Станува збор за мала медуза чии латински назив е Turritopsis dohrnii што буквално значи „бесмртната медуза“ која може да се најде во водите на Медитеранското море и близу Јапонија. Ова е единствениот познат вид на животно кое способно целосно да се регенерира и врати во својата првобитна „предпубертетска“ состојба.

Како и повеќето видови на медузи, својот живот го започнува како водна ларва која се прилепува на гребени и создава колона на полипи кои полека достигнуваат сексуална зрелост. Медузата во себе содржи генетски клонови на многубројни полипи кои во случај на стрес, болест или физички напад се способни да се регенерираат и да се вратат во својата првобитна незрела фаза.

jellyfish 931886 1280 672x448

Станува збор за регенерација на клетките. Имено овој процес познат како трансдиференцијација ги менува оние клетки кое се оштетени и формира сосема нови типови на клетки.

be99116fa23e3a0e38332e86c82790c1

Денес научниците се обидуваат што е можно подобро да го разберат и проучат овој феномен како би успеале да го најдат „елексирот на вечна младост“ односно, начинот на кој би можете да го прекинеме стареењето кај луѓето.

Прочитајте и...  Да го прославиме Светскиот ден на жирафите преку магична фотогалерија!


Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote